Nyheter

Pågående prosjekter til SENSE og EFLA

9.2.2015

Et treårig europeisk prosjekt som EFLA var involvert i, har nettopp blitt fullført. 

Prosjektet, Harmonisert miljømessig bærekraft i den europeiske mat- og drikkekjeden, eller SENSE, ble finansiert av EUs 7. rammeprogram for Den europeiske union. 23 aktører deltok i prosjektet fra alle deler av Europa, inkludert Spania, Island, Danmark, Sverige, Romania, Tyskland og Sveits. Fra Island deltok Universitetet på Island og EFLA Consulting Engineers.

Målet med prosjektet var å designe et/en system og programvare som på en enkel måte vurderer de miljømessige konsekvensene av mat og sender denne informasjonen til forbrukere og andre interessenter. EFLAs rolle i prosjektet var blant annet å foreta en livsløpsanalyse av oppdrettslaks fra vugge til grav, hvor de viktigste miljøpåvirkningene kan tilskrives innkjøp av råvarer og produksjon av fôr. Valg av transportmetoder til utenlandske markeder påvirker også den totale miljøbelastningen til produktet betydelig. Livsløpsanalyser av meieriprodukter, kjøtt og fruktjuice har også inngått i prosjektet. EFLA deltok også i utviklingen av SENSE-programvare og implementere den i selskaper.

SENSE-programvare er en webbasert, enkel programvare for små og mellomstore bedrifter som har som formål å vurdere miljøkonsekvensene av produksjonen ved hjelp av metodikken for livsløpsanalyse. Prosjektets hjemmeside er www.senseproject.eu, hvor man kan søke om en fjorten dagers prøveversjon av programvaren.