Nyheter

Lager proteinpulver av overskuddsmyse

22.2.2017

  • Heilsuprótein ehf.

I de foregående månedene har EFLA arbeidet med et spennende prosjekt i samarbeid med Skagafjörður samvirkelag (Kaupfélag Skagfirðinga (KS)). Oppgaven er en ny fabrikk på Sauðárkrókur på Island. Den vil gjøre det mulig for KS å lage proteinpulver av myse som blir til overs fra osteproduksjonen på Sauðárkrókur og i Akureyri.

Det dreier seg om en ny produksjon ved KS, der mysen til nå har blitt vraket; en produksjon som vil være med på å bekjempe både sløsing med matvarer og miljøforurensning. 

Alle myse brukt og maten sløses ikke bort

Produksjonsprosessen er en tradisjonell prosess, der de viktigste enhetene i fabrikken er pasteurisering, ultrafiltrering, pumpe på 400 bar og horisontal tørkemaskin. Tørkemaskinen blir drevet av varmtvann, damp og elektrisitet. Denne energikilden, varmtvann og damp, er konstruert av industriavdelingen i EFLA, i samarbeid med det amerikanske selskapet C. E. Rogers. Det skal også nevnes at EFLA har konstruert en lignende energikilde for tørking av skummet melk for meieriet på Selfoss (Mjólkursamsalan á Selfossi). Myseproteinet er av samme slag som det idrettsfolk kjenner som «Whey Protein», og det kan brukes i kosttilskuddsblandinger. Til å begynne med tar man sikte på å selge produktet til utlandet, men senere også på Island.

EFLA involvert på forskjellig vis

EFLA har i samarbeid med representanter for KS overoppsyn med prosjektet og kommer også til å følge det helt til fabrikken kommer i gang. EFLAs medarbeidere har blant annet konstruert damp- og produksjonsledninger, transformator, mottak for mysekonsentrat, og har hatt alt ansvar for systemdesign og programmering. I tillegg vil EFLA ta seg av CE-merkingen av utstyret.

Det amerikanske selskapet C. E. Rogers har ansvaret for produksjonen av maskinene som skal brukes i fremstillingen av proteinpulveret. C. E. Rogers har lang erfaring med og god innsikt i de ulike prosessene for produksjon av protein.

Ifølge planene vil produksjonen i den nye fabrikken komme i gang rundt midten av 2017.