Nyheter

Første resultatene av undersøkelsene lover godt

7.9.2015

  • Finnafjord
    Finnafjörður.

Det ble nylig satt opp to automatiske værstasjoner i Finnafjörður. Oppsettingen av dem er en del av undersøkelsesarbeidet som gjøres for å undersøke betingelsene for bygging av en storbåthavn i fjorden. 

Det tyske selskapet Bremenports bærer kostnadene av undersøkelsene. Hafsteinn Helgason, seksjonsleder for forretningsutvikling i EFLA, har tilsyn med undersøkelsene på Island.

I mai i fjor ble det undertegnet en samarbeidsavtale mellom Langanesbyggð kommune og det tyske havneselskapet Bremenports. Avtalen går ut på at selskapet skal dekke kostnadene ved det undersøkelsesarbeidet som er nødvendig de kommende årene. I fortsettelsen vil det så vise seg om det er fornuftig å bygge en internasjonal storbåthavn i Finnafjörður ved Langanes. Undersøkelsene av økosystemet på land, som startet i fjor, ble fullført i mai, og nå foretas det undersøkelser av geologien og værforholdene i området.

Nå i august ble det satt opp to automatiske værstasjoner, den ene på sørsiden av fjorden, og den andre i den såkalte Gunnólfsvík på nordsiden av fjorden. De sender med jevne mellomrom væropplysninger til ingeniørkontoret EFLA og til Bremenports.
I sommer ble det også foretatt omfattende grunnundersøkelser, og ganske snart vil det bli utplassert bølge- og strømmålingsbøyer i og utenfor fjorden. Opplysninger om bølge- og værforhold vil så bli samlet inn i det minste i de kommende to år.

En primærundersøkelse og en oppstilling av havneanleggene i Finnafjörður foreligger, og de tyder på at kostnadene ved en utbygging er innenfor de grenser som er normale ved slike prosjekter.

De forberedende undersøkelsene i tilknytning til en mulig miljøkonsekvensanalyse for en storbåthavn i Finnafjörður kan være fullført i løpet av tre til fire år, og de første resultatene av undersøkelsene lover godt.