Bygg

The Retreat Blue Lagoon

Blue Lagoon, Bygg, Geotermisk, spa, bad, hotell, ingeniørdesign, akustikk og støy, VA, miljørådgivning, lysdesign, BIM

The Retreat Blue Lagoon er et unikt geotermisk bad, som ligger i et lavafelt sør for Reykjavík. Dette er en av de mest kjente turistattraksjonene på Island. EFLA har gjennom årene vært rådgivere i rekke ulike prosjekter for Blue Lagoon. 

Informasjon om prosjektet

Oppdragsgiver
Eldvörp (Den blå Lagune)

Periode
2003 - 2017

Område
Grindavík, Island

Kontakter

Beskrivelse av prosjektet

The Retreat Blue Lagoon - Hotell og spa

Prosjektet besto i prosjektering av hotell og spa for Blue Lagoon. Blant funksjonene som er inkludert i spaet er et allrom, terapifløy, restaurant, omkledningsrom, vaskerom og lagringsområde. Hotellet tilbyr blant annet shopping, et treningsstudio samt en restaurant.

Spesielle hensyn ble tatt for å beskytte naturen rundt lagunen. Bygningens avløp blir renset gjennom et kloakkbehandlingssystem og ledes deretter til et borehull. Avløpsvann fra varmesystemet, dusjer og vaskemaskiner går også gjennom et eget behandlingssystem hvor det renses og ledes deretter ned til et borehull.

De tekniske systemene i bygningen er mange og komplekse. Dette skyldes at anlegget har en rekke ulike rom og spa-områder hvor alle har forskjellige krav til temperatur og atmosfære. Bygningen er ventilert med mekanisk ventilasjon hvor det er luftvarmere for hvert område i bygningen. Oppvarming skjer med gulvvarme og ventilasjon. Gulvradiatorer og ventilasjonsgitter er installert i områder med store vindu. Varmekabler er lagt foran alle innganger. Hele anlegget er utstyrt med et brannsprinklersystem i alle rom.

Bláa LóniðBlue Lagoon hotell. Tidspunktet for prosjektet var 2013 - 2015

Blue Lagoon - hudklinikk

Alle konstruksjoner i underetasjen er plasstøpt, mens alle konstruksjoner i øvrige etasjer  er pre-fabrikkerte betongelementer. De fleste veggene og platene i bygningen er pre-fabrikkerte elementer. Noen av elementene er isolerte sandwichpaneler med et vasket lavabelegg på utsiden. Elementene på innerveggen derimot har enten vasket lava på den ene siden eller kun glatte sider. Platene var laget av paneler av filigran, som er toppet med betong. Vasket lava er et belegg utviklet av EFLA, som også var ansvarlig for forhåndstesting og forvitringstesting av lavabetong.
 
Det ble satt spesielle krav til alle konstruksjoner på bakgrunn av de spesielle miljømessige omgivelser. Alt stål ble varmgalvanisert og malt før det ble bygget. Forsterkning av rustfritt stål ble også brukt til ytterlaget i de forhåndsdefinerte elementene.

Byggingen startet i mars 2004 og ble avsluttet et år senere.

Bláa LóniðBlue Lagoon Hudklinikk. Byggingen startet i mars 2004 og ble avsluttet ett år senere. 

Blue Lagoon produksjonssenter

EFLA fikk i oppgave å designe en rekke sentrale systemer for bruk i prosjektet, inkludert rådgivning for byggeteknikk. Strukturen støttes av en rekke søyler og vegger på stedet, med plasstøpt gulv på grunn.
De ytre veggene er laget av prefabrikkerte sandwichveggpaneler, med et vasket lava belegg på utsiden, og taket fra lette sandwichpaneler støttet av stålbjelker på opptil 18 meter.
En rekke spesielle krav ble opprettet av strukturens unike omgivelser. Alt stål ble varmebehandlet og malt før konstruksjon, mens rustfri stålforsterkning ble brukt til ytterlaget i de forhåndsdefinerte elementene.

Miljø

En viktig del av prosjektet var å ta hensyn til omgivelsene og sørge for minst mulig ødeleggelser av lava og vegetasjon. Det var bl.a. gjort ved å avgrense tilgangen under byggeperioden. Da gravearbeidet startet, ble det øverste lava-laget lagret til byggearbeidet var ferdig.  Dette ble deretter plassert på taket av de nye bygningene.

EFLA`s rolle i prosjektet:

Rådgiver i byggeteknikk (RIB)
Rådgiver i elektro (RIE)
Rådgiver i VVS (RIV)
Rådgiver i brann og sikkerhet (RIBr)
Rådgiver i akustikk (RIAKU)
Rådgiver i bygningsfysikk (RIBFy)
Rådgiver i fasadeteknikk

Tidspunktet for prosjektet var 2013-2015.


Blue Lagoon | Priser