Nyheter

Stort samferdselsprosjekt i Norge avsluttet

9.1.2013

Solasplitten, en 4 km lang veg i Stavangerområdet, ble åpnet for traffic ved en høytidlig seremoni. Oppdragsgiver var Statens vegvesen. Solasplitten er 4 felts vei som forbinder den internasjonal flyplassen i Sola og E39.

I tillegg forbinder veien flyplassen bedre med Forus som er et område hvor mange af de viktigste tekniske- og industrivirksomheter i oljebransjen har sin beliggenhet med kontorer og produksjon, bl.a. er Statoils hovedkontor i Forus. Forus har utvidet ganske kraftig i løpet av de siste åra og det er veldig mange som arbeider i området og derfor er det viktigt at trafikkforbindelsene inn og ut fra området fungerer best mulig.

Prosjektet inkl. firefelts vei med fire planskilte kryss, to gangbroer, en 300m lang tunnel, en støpt stokk på 300m og en undergang for gang- og sykkeltrafikk. I tillegg ble en overvannskanal lagt i stokk under veien som ble utført på den måte at frosker og andre smådyr kunne ferdes på enkel måte. Det ble også bygget 3 rense- og fordrøyningsbassenger og flere støttemurer og støyskjermer. Totalkostnader kom på 600M NOK. Anleggsstart ble sommeren 2010 og veien ble åpnet den 18. desember 2012. Det som er igjen er å gjenetablere naturlig vegetasjon langs veien og støytiltak på noen eiendommer, planen er at det blir ferdig nå til sommeren.

EFLA ankom prosjektet i midt år 2009 men da begynte planleggingsarbeidet. EFLA designet veiens overvannssystem og rense- og fordrøyningsbassengene som i tillegg hadde den rollen å midle overvannet inn til kommunenes overlastede kloakksystemer. EFLA hadde også tilsyn med forskyvning av alle kommunale ledninger som måtte flyttes på grunn av den nye veien. I utførelsesperioden har EFLA tatt hånd om samordning og tilsyn med alle endringer som ble gjort i planene.