Nyheter

Omfattende prosjekt i Tyrkia

1.4.2014

En avtale mellom RARIK Energiutvikling (RED), EFLA rådgivende ingeniører og det Tyrkiske kraftselskapet Zorlu Enerji AS om utbygging av jordvarmekraftverk ved Nemrut i Øst-Tyrkia har blitt undertegnet.

Zorlu er et kraftig energiselskap med omfattende virksomhet. Selskapet eier og driver blant annet det største jordvarmekraftverket i Tyrkia, et kraftverk som nylig ble utbygget til 95 MWe.

De siste årene har RARIK Turkison Enerji (RTE), et firma som eies av EFLA og RED, forsket på jordvarmeområder i Tyrkia. Undersøkelsene har bekreftet at det er høy sannsynlighet for at det er mulig å utnytte jordvarmen til kraftproduksjon ved Nemrut fjellet og at det er mulig å bygge ut fjernvarmeanlegg i ormådet. Zorlus ledende rolle i prosjektet styrker prosjektet og sikrer videre forskning og utbygging i området.

Et nyopprettet firma , Nemrut Jeotermal Elektrik Üretimi AS (Nemrut Jeotermal), som eies av Zorlu og RTE vil drive videre undersøkelser av området og senere boring i forbindelse med jordvarmekraftverket. Estimert kraftproduksjon ved kraftverket vil bli inntil 100-150 MWe elkraft og i tillegg vil verket bidra med varmt vann til fjernvarmeanlegg. Tyrkerne har store forventninger til prosjektet og ikke minst til Islendingenes kunnskap om variert utnytting av jordvarme. Nemrut Jeotermal planlegger utbygging av kraftverket og fjernvarmeanlegg.

Oppdraget i Tyrkia innebærer blant annet eksport av Islendingenes ekspertise på energifeltet og utnytting av miljøvennlige energiressurser. Selskapene vil bli rådgivere i jordvarmeprosjektet og avtaler knyttet til det. EFLA og REDs rådgivingsavtale med Zorlu støtter involveringen av islandsk ekspertise ved utnyttingen av jordvarmen i Tyrkia, et viktig marked innen energifeltet i fremtiden.