Nyheter

EFLA mottar støtte fra energifondet

13.8.2012

Onsdag 11. juli delte industriminister Steingrímur J. Sigfússon og Mörður Árnason formann i energirådet ut støtte fra Energifondet for forskning og prøveprosjekter for året 2012. 55 søknader på tilsammen 125,7 mill. ISK ble mottatt. 

Blant søknadene var mange interessante og verdifulle prosjekter som ikke fikk tildeling i denne runden.

Årets tildeling vektla prosjekter rettet mot effektiv bruk av energi og energisparing, energikilder til husholdningen, miljøvennlig drivstoff og redusert bruk av fossilt brensel. I tråd med dette var biodiesel- og metanprosjekter fremtredende blant de som fikk tildeling i tillegg til prosjekter relaterte til energisparing i landbruk og fiskerinæringen. Andre prosjekter som fikk støtte var f.eks. til utvikling av analyseverktøy til å forenkle implementering av elektriske kjøretøy, eksperimentering med nye metoder i utnyttelse av geotermisk energi og undervisningsprosjekt i energi og miljøsaker for studenter.

Jóhannes Rúnar Magnússon, EFLAs direktør for mekanisk og termisk teknologi, mottok 1.25 mill. ISK til sitt prosjekt "Biogas processing for farming". Prosjektet fokuserer på småskala modulær biogass produksjon for melkegårder som ikke er tilknyttet fjernvarme. Biogassen er produsert med kugjødsel og annet organisk materiale i en anaerob nedbryting hvor biogassen ledes til varme og kraft enheter som vil produsere både elektrisitet og varme til gården.