Samferdsel

Lyssetting i undergang

Vinner av Islandsk lysdesign 2015

Informasjon om prosjektet

Oppdragsgiver
Byen Kópavogur, Island

Periode
2006–2015

Område
Fífuhvammsvegur på Smáratorg, Kópavogur, Island

Arkitekt
Arkís arkitekter, som også var involvert i lysdesignet

Priser: Vinner av Islandsk lysdesign 2015

Kontakter

Prosjektet

Brua i Fífuhvammsvegur forbinder ett av Islands største kjøpesentre, Smáralind, med kjøpesenter og kontorbygning på Smáratorg. Området er tett befolket, og her går en av Islands mest trafikkerte veier. Hovedmålet for lysdesignerene var å fremheve undergangen og omgivelsene, med tiltalende, dekorativ belysning som kan brukes på forskjellige måter. Belysningen er programmerbar, og farge og intensitet kan enkelt tilpasses.

Løsning

Den fargeskiftende belysningen og de tilpasningene man kan gjøre, er et kraftig verktøy. Lyset er knyttet til de ulike kulturelle, religiøse, politiske og sosiale elementene rundt oss. Lyset i undergangen kommuniserer til befolkningen og minner oss om høytider, med glede og feiring. Den kan også minne oss om mennesker som på ulike måter kjempet, overlevde eller mistet livet. For eksempel skinner brua i rosa i løpet av de siste dagene i oktober, som en del av den internasjonale kampanjen for økt oppmerksomhet rundt brystkreft. Etter terrorangrepene i Frankrike i 2015 ble støtte og sympati uttrykt ved at Frankrikes nasjonalfarger ble opplyst i tunnelen. Dette er et eksempel på hvordan lysdesign kan brukes til å kommunisere med mennesker og gjøre inntrykk på dem. Fargene kan programmeres på forhånd til faste høytider, som for eksempel til jul, påske, nasjonaldagen, og så videre. Ved uventede hendelser kan nye lyssettinger enkelt programmeres, slik at fargene tilpasses disse.

Lysebruen Kópavogur 1

Lysebruen Kópavogur 2

Lysebruen Kópavogur 3

Lysebruen Kópavogur 4

Lysebruen Kópavogur 5


Resultat

Modeller med forskjellig lysutstyr ble laget i løpet av utformingsprosessen. I et prosjekt som dette er modeller og testing på stedet avgjørende når installasjoner og kontrollutstyr evalueres. Som et resultat av dette ble lysutstyr fra Osram valgt. Det ble installert RGBW LED i den eksisterende strukturen. Belysningen åpner for en rekke innstillinger. For taket i undergangen ble regulerbare Osram RGBW-lysarmaturer valgt. Helvar DIGIDIM 920 DALI og DXM-kontroll brukes for lysstyring. DMX/RGB-lamper og DALI LED-transformatorer er koblet til enheten.

Lysdesignet ble belønnet med prisen Islandsk lysdesign 2015.