Energi

Designmastene ved Øygardstølen i Rogaland

Energi, designmast, strømmast, 420 kV, Vestre korridor, Statnett

Like ved det kjente turistmålet Kjerag i Rogaland står 3 spesielle designmaster. Statnett er oppdragsgiver, EFLA står for engineering/prosjektering og Widenoja Design, Eva Widenoja, står for designkonseptet.

Informasjon om prosjektet

Oppdragsgiver
Statnett

Periode
2013 - 2018

Område
Øygardstølen

Kontakter

Mer enn en høyspentmast

Lysefjorden, med sine bratte fjellsider og spektakulær natur er et naturreservat med flere populære turistattraksjoner. Turister fra hele verden lokkes til denne fjorden på vestkysten av Norge. I dag står også tre høyspentmaster ved parkeringsplassen på Øygardsstølen og vekker oppmerksomhet. (Du kan se turistene sin tilbakemeldinger på mastene i denne videoen). 

Masten er et samarbeid mellom Widenoja Design og EFLA, hvor Eva Widenoja står for designkonseptet og vi for engineering/prosjektering. Ideen kommer fra høringsprosessen gjennomført av Statnett.

Designmastene ved Øygardsstølen er en del av et overordnet utbyggingsprosjekt: 420 kV Vestre korridor - Ledningspakke 2 (mellom Duge - Lyse - Tjørhom - Ertsmyra - Fjotland). Mer om 420 kV Vestre korridor kan du lese her.  


Mer om 420 kV Vestre korridor kan du lese her.

Samarbeid med Widenoja Design

Vi har vært så heldig å igjen kunne samarbeide med industridesigner, Eva Widenoja, fra Widenoja Design. Eva besitter en sjelden kombinasjon av arkitektoniske  evner og en pragmatisk sans. Hun har en svært målrettet tilnærming til problemløsning, som gjør det til en glede å jobbe sammen med henne.

 

Miljø

Miljø er mer enn bare utslipp av klimagasser, det også dreier seg det visuelle. Med tanke på at mastene er plassert svært synlig ved et kjent turistmål var det viktig å gjøre noe ekstra ut av høyspentmastene. Dette er løst ved å utvikle et sted tilpassede design. Les mer om tanken bak masten i "5 ting du ikke visste om designmasten".

EFLAs rolle i prosjektet:

Helt fra oppstart av prosjektet i 2012 har vi i EFLA hatt tett samarbeid med Statnett. Vi har vært involvert i alt fra evaluering av ulike alternativer for traser, detaljprosjektering av master og fundamenter og anleggsoppfølging.
EFLA har vært ansvarlig for all elektromekanisk og mekanisk engineering i prosjektet, samt bistått i analysen av byggbarhet, risiko med mer. 

Kostnadseffektiv design

Det er viktig for EFLA at selv designmaster er kostnadseffektiv. Dette gjøres ved å benytte etablerte teknologier på innovative måter og samtidig å prosjektere med tanke på byggbarhet og sikkerhet. Et tett samarbeid og oppfølging mellom produsent, arkitekt og prosjekterende er nøkkelen til å oppnå dette.

Solid forankring

Stabilitet og sikkerhet er en viktig del av prosjektet. Mastene, på henholdsvis 32, 35 og 39 meter, blir utsatt for store belastninger fra vind og is på de strømførende linene i lange og tunge spenn, i tillegg til naturkreftene på stedet. Det er derfor helt avgjørende å fundamentere mastene på en måte som sikrer tilfredsstillende stabilitet, gjennom hele levetiden. Hvert fundament er forankret med 12 stålstag som går 12 meter skrått ned i berget. Stagenes diameter er 40 millimeter, og hvert stag har en dimensjonerende strekkapasitet på 82 tonn, skriver NGI, Norges Geologiske Institutt. 


Mastur - Rogaland - Power in Balance"Power in balance" designet av Eva Widenoja.

8Klatresystemet inne i mastene. Her fra fabrikken.

Statnett-1Ingeniør, Guðmundur M Hannesson, inspiserer mastene.

Foto: Statnett.


Industridesigner om samarbeidet med EFLA
Eva Widenoja
Fleksible og åpne for forslag, men samtidig svært klare på hva som er mulig, umulig, vanskelig med tanke på designløsninger. Sikre på eget faglig ståsted, kommer gjerne med alternative løsninger hvor det er behov for det. Forståelse for industri/produktutvikling. Efla er ikke bare et "prosjekteringsfirma". De er seriøse, tydelige og opptatt av å ville gjøre en god jobb. Kjempe hyggelige å jobbe sammen med.