Bygg

Lysboks ga utsikten tilbake

Belysning, lysboks, armatur, restaurant

Grand Hotell Bellevue i Åndalsnes er et populært hotell med historie tilbake til 1890. I forbindelse med utvidelse av restauranten fikk EFLA i oppgave å se på belysningen i rommet. Resultatet ble en 13 meter lang glassvegg med en lysboks, som lyser opp bildet av de populære fjellene Romsdalseggen. 

Informasjon om prosjektet

Oppdragsgiver
Veidekke 

Periode
2018 – 2019

Område
Åndalsnes

Kontakter

Det var et ønske fra kunden å gi den nye, restaurerte delen av restauranten et særpreg, som ville gi gjestene en fin opplevelse. Tidlig i prosessen ble det bestemt å bruke et fotografi fra området rundt hotellet som viser den storslåtte naturen, som er noe av det Åndalsnes har å tilby sine tilreisende. Ved utvidelsen ble det tydelig at mye av dagslyset ikke lenger ville være tilgjengelig i like stor grad som tidligere.  En «lysende» vegg ville bidra med å erstatte noe av dette på dagtid. Samtidig ville det gi et flott blikkfang utover kvelden med mer dempet belysning generelt i rommet. 

Prosjektbeskrivelse

EFLA var med på å utvikle ideer til hvordan rommet kunne oppnå ønsket effekt, slik kunden beskrev det. Ulike forslag til løsninger ble presentert, med et bildemotiv som utgangspunkt. Det var alt fra abstrakte, enkelt til mer avanserte tekniske løsninger. I dialog med kunden kom det raskt frem at de ønsket å gå videre med en lysende vegg.

Konseptet for veggen er inspirert av et større prosjekt gjennomført i Tyskland. Dette er en enklere versjonen, men samtidig veldig effektfull.

I samarbeid med leverandør Rebel Light, ble det utført testing i forhold til plassering og hvilken type armatur. Lysstyrke, plassering og vinklingen av armaturene er helt avgjørende for å få en mest mulig jevn belyst flate.
Armaturene er plassert mellom glassvegg og en hvit bakvegg. De er vinklet slik at lyset reflekteres tilbake fra bakveggen og mot det folierte glasset med motiv. Armaturene er plassert både oppe og nede. Valgt armatur er Lumino V20S OPTIC, 4000K, DALI, 30gr, 12W/M. Disse har en relativt kald fargetemperatur, noe som gir det en fin kontrast til den ellers varme belysningen i rommet, i tillegg til at bildet kommer tydeligere frem. 

Miljø

Den nye restauranten ble bygget i en del av hotellet med begrenset tilgang til dagslys. Det ble derfor viktig å komme frem til et konsept som kunne imøtekomme denne utfordringen på en god måte. Kunden ønsket også noe annerledes, en "wow-faktor", som krevde en innovativ løsning. 

EFLA`s rolle i prosjektet:

EFLA har vært ansvarlig for konsept, hvor valget falt på lysboksen. Eksisterende spisesal var relativt utdatert, og den nye restauranten skulle gi en oppgradering som kunne legge noen retningslinjer for eksisterende del senere. 

Prosjekt komponenter


Resultatet ble veldig bra og vi kan absolutt anbefale EFLA. 

Person
Ola-Elias Åndal, hotelldirektør Grand Hotell Bellevue.