Nyheter

Verdens største menneskelagde isgrotte

20.4.2015

  • Langjökull, into the glacier
    Langjökull, into the glacier

Fra 2010 har EFLA arbeidet med et isgrotteprosjekt i breen Langjökull på Island. Arbeidet i prosjektets første faser gikk ut på å ta stilling til om tanken om en så stor grotte høyt oppe i Langjökull ville være realistisk ut fra tekniske og glasiologiske grunner.

 Man undersøkte tilsvarende utenlandske prosjekter og vurderte hva det ville koste å bygge en slik grotte. Prosjektet var under utvikling ved Efla helt til slutten av 2013 da det ble inngått avtale med et innovativt investeringsfond innen reiseliv på Island.

Det dreier seg om en isgrotte på 7000 m3 gravd ut inne i breen Langjökull. Og så vidt man vet innebærer dette at denne grotten er den største menneskelagde isgrotte i verden som er åpen for allmennheten. Grotten er gravd ut med hjelp av store gravemaskiner og hjullastere; et opplegg som har stilt store krav til ventilasjon i anleggsperioden. EFLA har i samarbeid med designerne hatt ansvaret for utførelsen av grotten og utformet belysning, ventilasjon, drenering og elektrisk installasjon, samt tatt seg av spørsmål angående miljø, sikkerhet, planer og tillatelser. Ved alle utforminger har det vært nødvendig å ta hensyn til bevegelser i isen, for med tiden siger grotten sakte sammen under vekten av isen over. De dypeste delene av grotten minker så fort at det et er nødvendig med regelmessige utvidelser.

EFLA kontrollerer og foretar nøyaktige målinger av bevegelsene i isen i samarbeid med Islands universitet. Det er meningen at man i de kommende år skal gjennomføre forskningsprosjekt om sammensigningen.

Det har aldri skjedd før i historien at så lange tunneler er blitt gravd ut i jøkelis på denne måten, og svært lite er skrevet i ingeniørfaglige tidsskrifter om utgravning i jøkelis. Dette prosjektet vil derfor øke innsikt og kunnskap på dette området og forhåpentligvis bidra til økt praktisk nytte i fremtiden.