Nyheter

Sola har stått opp på Nordens hus

23.10.2015

  • Travelling sun
    Travelling sun

Traveling Sun er et kunstnerisk prosjekt laget av de norske kunstnerne Christine Istad og Lisa Pacini. Prosjektet dreier seg om den omreisende skulpturen SUN, eller Sola i nord. Sola har vært på en rundreise på vel 9 000 km i Norge og England og er nå kommet til Island.

Ideen bak prosjektet er å lyse opp de mørke vinterdagene, som kan bli fryktelig lange her i nord. Flere opplysninger om prosjektet finnes på kunstnernes hjemmeside http://artubeart.blogspot.is/.

Sola kommer til å henge på ytterveggen i Nordens hus i vinter, og det var EFLAs statikkingeniører (eksperter på bærekapasitet) som konstruerte skulpturens festeanordninger på huset. Nordens hus, som er tegnet av den finske arkitekten Alvar Aalto og er et av hans mesterverk, er fredet, og det er derfor en krevende oppgave å feste en sirkelformet skulptur med tverrmål på tre meter på ytterveggen. Sola er hengt opp på en vegg som rager opp fra husets takflate. Veggen er kledd med blå fliser som tåler lite og som ikke må skades. I tillegg må det ikke etterlates noen merker når sola tas ned, og det avgrenser valget av festeanordninger på veggen.

Sola ble formelt innviet fredag 16. oktober kl. 20.00. Se begivenheten på Facebook her. Bildene viser kunstnerne sammen med de medarbeiderne som hadde med installasjonen og den tekniske utformingen å gjøre.