Nyheter

Pressekonferanse om Langjøkull istunnel

3.6.2014

I dag ble det avholdt en pressekonferanse hos EFLA for å presentere prosjektet om istunnel i Langjøkull isbreen. Anleggsarbeidet begynte tidlig i våres og nå har omtrent 40 meter lang tunnel blitt gravd inn i isbreen. 

For å designe utseendet ble kulisse- og utstillingsdesigneren Árni Páll Jóhannsson engasjert og på pressekonferansen ble tegningene presentert. Dataanimasjon av anlegget ble også vist frem, den vil senere bli tilgjengelig på prosjektets nettside.

Tunnelen vil bli omtrent 800 meter lang og på det dypeste omtrent 30 meter under isbreens overflate. 

Besøkende vil se utstillinger, iskunst og breisens variasjoner. De vil se hvordan bresprekker lukkes og hvordan sollyset trenger titalls meter ned i breen. Gjestene vil bli transportert fra brekanten til tunnelen med åttehjuls bremobiler og de vil måtte ha på seg isbrodder.
Istunnelen i Langjøkull vil bli en unik opplevelse for tilreisende og en fantastisk valgmulighet for turister som vil ta spennende dagsreiser fra Reykjavik.
I tunnelen vil det bli avstikkere og huler som vil brukes til utstillinger, undervisning og bevertning med mere. I en av hulene vil det bli et lite kapell ettersom det forventes at flere vil ønske å bruke anledningen til å inngå ekteskap.
Når den står ferdig vil tunnelen utgjøre 7000 kubikmeter og blir da blandt de største kunstige ishulene i verden.

Åpning av tunnelen planlegges i mai 2015. Det er estimert at 20.000-30.000 gjester vil besøke hulen årlig i starten. Prosjektets totale kostnad er bergegnet til 200-300 m ISK

En presentasjon av prosjektet ble holdt for turistnæringen på Island i dag på Icelandair Hotel Natura og senere i sommer vil istunnelen bli presentert for utenlandske reisebyråer. Der vil tunnelen bli presentert med navnet IceCave.