Nyheter

Snæfellsstofa BREEAM-sertifisert

Snæfellsstofa besøkssenter i Vatnajökull nasjonalpark blir BREEAM-sertifisert

5.7.2016

  • Skriduklaustur EFLA prosjekt
    Skriduklaustur EFLA prosjekt

I forrige uke ble Snæfellsstofa, besøkssenteret i Vatnajökull nasjonalpark på Skriðuklaustur, sluttsertifisert av det britiske miljøsertifiseringssystemet BREEAM. Snæfellsstofa er den første nye bygningen på Island som får BREEAMs bærekraftssertifikat, både for designet og postkonstruksjonsstadiet. 

Sluttsertifiseringen som ble tildelt nå er en bekreftelse på at bygningen oppfyller standardene for miljøvennlig design, i overensstemmelse med det internasjonalt anerkjente sertifiseringssystemet BREEAM. EFLA har vært en stolt deltaker i dette prosjektet, der vi gjennom felles innsats med samarbeidspartnerne har oppnådd et viktig vendepunkt i prosjektering av miljøsertifiserte og miljøvennlige bygninger.

I sertifiseringen vurderes en rekke forskjellige faktorer, f.eks.:

• Miljøstyring i bygge- og driftstid
• Godt inneklima, som bl.a. omfatter akustikk (støy), inneluft og belysning
• God energieffektivitet og vannsparing
• Valg av miljøvennlige bygningsmaterialer
• Avfallsregulering i bygge- og driftstid
• Vedlikehold av økologiske kvaliteter i de nærmeste omgivelsene
• Minimalisering av ulike typer forurensning fra bygningen, f.eks. fra avløp og lys.

Målsettingen med miljøsertifiseringssystemet BREEAM er å prosjektere og oppføre bygninger som har mindre innvirkning på miljøet, som er sunnere for brukerne, og som trenger mindre vedlikehold enn tradisjonelle bygninger. Snæfellsstofa/Snæfell besøkssenter fikk tre av fem mulige stjerner, det endelige resultatet var 53,9 %, og oppnådd karakter var «Good».

20160630_Snaefellsstofan_BREEAMEFLA hadde ansvaret for miljørådgivningen i forbindelse med sertifiseringen av bygningen. I tillegg tok firmaet seg av all ingeniørrådgivningen, unntatt det elektriske. Arkís var arkitekten bak bygget, og Landmótun tok seg av tomteplanleggingen. Islandske Statsbygg hadde ansvaret for prosjektledelsen.