Nyheter

Igangsetting av Búðarháls kraftverk

6.3.2014

Búðarhálsstöð, Landsvirkjuns siste kraftverk , ble satt i drift den 7. mars 2014. Installert kapasitet er på 95 MW og den produserer omtrent 585 GWst strøm som føres inn på landets kraftoverføringssystem.

Kraftverket utnytter et tidligere ubrukt 40 meter høyt vannfall fra Hrauneyjafoss kraftverk til Sultartangalón reservoar og dermed kan en si at fallet fra Þórisvatn til nedenfor Búrfell er utnyttet til det fulle.

Búðarháls kraftverk er laget slik at to jorddemninger er bygget øst for Búðarháls rett ovenfor samløpet til elvene Kaldakvísl og Tungnaá. Den ene demningen går tvers på Kaldakvísl og den andre demmer frafallsvann fra Hrauneyjafoss kraftverk. Demningene er begge omtrent 25 meter høye på det høyeste, den ene 1100 meter lang, og den andre omtrent 170 meter lang. Demningene danner reservoaret til Búðarháls kraftverk, Sporðöldulón, som er omtrent 7 km2 stort. 4 km lang sjakt leder vannet fra inntaket ved Sporðöldulón til vest under Búðarháls åsen til et inntaksmagasin og inntaket ved Sultartangalón. To 60 meter lange trykksjakter av stål leder vannet fra inntaket til kraftverkets turbiner. En kort avløpssjakt leder vannet fra kraftverkshallen til Sultartangalón.

Hallen som er av betong og ligger i hovedsak på overflaten rommer to 47,5 MW Kaplan generatoranlegg. En type maskinanlegg som passer godt når strøm skal produseres ved lav fallhøyde men med stor vannkraft. Kraftverkets transformatorer ligger på framsiden av hallen og derfra går det høyspentledninger over til Landsnets transformatorbygg sør for kraftverkshallen. Fra transformatorstasjonen blir kraften overført med høyspentlinje øst over Búðarháls til Hrauneyjafoss kraftlinje og blir der koplet til det landsdekkende kraftsystemet.

Kun mindre oppdrag gjenstår og i sommer og til neste år blir området ferdigstilt og prosjektet avsluttet.

EFLA, Arkitektkontoret OG, Verkíss, Mannvit og Landslag designet Búðarháls kaftverk. Landsvirkjun og Hnit hadde tilsyn med anleggsarbeidet.

EFLAs rolle besto av design av alle bygganlegg i Búðarhálsstöð kraftverk. EFLA hadde også tilsyn med annen design, all sammenstilling samt overoppsyn med all planlegging i prosjektet.