Nyheter

Glassveggen ga utsikten tilbake

lysdesign, veidekke, hotell, turisme

4.7.2019

  • Bildet av Romsdalseggen dekker en hel vegg i restauranten.
Omringet av stupbratte fjell på Åndalsnes ligger Grand Hotell Bellevue. For noen år tilbake mistet de utsikten til populære Romsdalseggen på grunn av et nytt kulturhus. Nå er utsikten tilbake med hjelp fra blant annet EFLA. 

Folk sier bare «wow» når de ser bildet, og det var akkurat den effekten vi var på jakt etter, sier hotelldirektør på Grand Hotell Bellevue, Ola-Elias Åndal fornøyd i et intervju til Åndalsnes Avis. Han blir intervjuet i forbindelse med åpningen av den splitter nye restauranten som åpnet mandag forrige uke.

Fra konsept til idé

Etter et møte med Ola-Elias Åndal i fjor vinter begynte lysdesigner, Hilde Huseklepp, å jobbe med et nytt konsept for hotellet. Lyset skulle være et viktig element da restauranten skulle restaureres. 
Etter å ha jobbet med noen alternativer, ble de ulike konseptene presentert for kunden i et møte. Samtlige i møte falt for alternativet vi i dag ser resultatet av, en glassvegg med lys på den ene veggen i restauranten, sier Huseklepp. 

Konseptet for veggen er inspirert av et større prosjekt gjennomført i Tyskland. Dette er en enklere versjonen, men samtidig veldig effektfull. Jeg hadde hele tiden fokus på at lyset skulle bidra til en bedre opplevelse for gjestene. Da er det hyggelig å høre at responsen fra gjestene er positive, smiler lysdesigneren.

Utfordringer underveis

Flere hensyn måtte tas for at veggen skulle bli realitet. I samarbeid med kollega, Sturle Stenerud, avdelingsleder for akustikk, lysdesign og elektro, kom vi opp med ulike alternativer for å løse akustikkutfordringene i rommet, sier Hilde videre. Store deler av restauranten ville bli glass og betong, noe som ville gi noe utfordringer med tanke på akustikk om man ikke tok hensyn til dette. 

I samarbeid med en lokal interiørdesigner ble dette løst. – Vel 70 prosent av taket er dekket av lydplater som demper lyden. Det gjør at man kan høre musikken og prate samtidig, uten problemer, sier Ola-Elias til Åndalsnes Avis 

IMG_3378

Fra idé til ferdig produkt

I samarbeid med leverandør Rebel Light, ble det utført testing.  Lysstyrke, plassering og vinklingen av armaturene er avgjørende for å få en mest mulig jevn belyst flate. 

Armaturene er plassert mellom glassvegg og en hvit bakvegg. De er vinklet slik at lyset reflekteres tilbake fra bakveggen og mot et foliert glass med motiv. Det er en enkel rad både oppe og nede. Det er valgt en kald fargetemperatur. Dette gir det en fin kontrast til den ellers varme belysningen i rommet, i tillegg til at bildet kommer tydeligere frem.