Nyheter

Silisiumfabrikken på Bakki ved Húsavík

9.8.2016

  • Silisiumfabrikken pa Bakki
    Silicon Metal Production Plant at Bakki, photograpch by Michael Bourke

I disse dager bygges det en silisiumfabrikk på Bakki ved Húsavík, en fabrikk som PCC skal drive. 

I dette prosjektet har EFLA hatt en ledende rolle i rådgivning og design av fabrikken, mens det er SMS Group og M+W Germany som prosjekterer og bygger fabrikken i en totalentreprise.

Hovedrådgiver for M+W Germany 

EFLA er hovedrådgiver for M+W Germany, som har ansvaret for den delen av prosjektet som dreier seg om fabrikkbyggene og de tilhørende støttesystemene, mens SMS Group har ansvaret for produksjonssystemene. EFLA prosjekterer det meste som har med bygningene å gjøre, blant annet bærekonstruksjoner, elektrisitet, brannteknikk, akustikk (støyforhold), ledningsanlegg og ventilasjon. Ovnshallens stålkonstruksjoner er likevel unntatt, men der bidrar EFLA som rådgiver i jordskjelvspørsmål. EFLA tar seg også av prosjektering av gater og gatebelysning og av ledningsanleggene i jorden på byggeplassen.

Fabrikken skal settes i drift året etter

I disse dager er arbeidet i full gang på Bakki, og allerede nå er kullageret nesten ferdigbygget. Entreprenøren på stedet er LNS Saga, og de har kommet langt med støpningen av fundamentene til ovnshallen, som er fabrikkens hjerte. Den tyske stålentreprenøren Züblin, som har ansvaret for alle stålarbeider knyttet til bygningene på byggeplassen, er i ferd med å bygge stålkonstruksjonene. EFLA utgjør også en stor del av M+W Germanys team på stedet og er involvert i tilsyn og ledelse på anleggsstedet.

Ifølge planene skal M+W Germany for det meste være ferdig med arbeidet sommeren 2017, og fabrikken skal deretter settes i drift året etter.