Nyheter

Forskning i Finnafjörður

15.10.2013

Helt siden året 2012 har EFLA hatt prosjekt gående om potensielt havneområde i Finnafjörður sammen med kommunene Vopnafjarðarhreppur, Langanesbyggð og tyske firmaet Bremenport. Bremerhaven havn er den fjerde største havn i Europa og eies helt av Bremen. 

Tidligere i år kom firmaets eksperter på besøk til Island og snakket med innenlandske eksperter på forskjellige områder. Ved den anledning reiste de tyske ekspertene rundt i landet og arbeidet i Finnafjördur som ligger sør for Þórshöfn, Langanes. I forbindelse med presidentens offentlig besøk til Tyskland i sommer ble Bremenports planer offentliggjort for første gang. Ved den anledning ble planene drøftet med den tyske kansleren og statsråden som behandler disse affærene i delstaten Bremen. Det ble vist stor støtte med sakerne.

Den 27. august kom følgende delegasjon til Island i forbindelse med Bremenports planer: Ass. statsråd for finans, havne- og sysselsetting i Bremen, Dr. Heiner Heseler sammen med lederen for internasjonal kommunikasjon i departementet, Christian Gutschmith. I delegasjonen var også 3 representanter fra Bremenport, direktøren Robert Howe, lederen for internasjonale prosjekter Uwe Will og hovedingeniøren Ernst Schröder og finanssjefen for Eurogate, Carl Augustin men Eurogate er den største havnedriftsoperatøren i Europa. Bremen eier 50% av aksjene i Eurogate.

Om morgenen, den 27. august, ble Þórshöfn den første destinasjon med utvidet delegasjon men representanter fra den tyske ambassaden, Vopnafjörður kommunes leder, Langanesbyggð kommunes leder og kommunens advokat og to representanter fra EFLA rådgivende ingeniører ble tilsatt i gruppen. Det ble møter med de som sitter i kommunestyrene i Langanesbyggð kommune og Vopnafjörður kommune. Etterpå ble det befaring på området i Finnafjörður. Etter lunsj ble prosjeket fremmet for 6 islanske statsråder og områdets representanter på Alþingi (det islanske parlament). På ettermiddagen var møte med Islands president på Bessastaðir. Prosjektet får god støtte fra de offentlige myndigheter på Island.

Bremenport skal snart grunnlegge et firma på Island og dets rolle blir å gjennomføre nødvendige forskninger og undersøkelser på området. Blant mange oppgaver er å sette opp måleapparater på sjø og land, miljøforskning og geotekniske undersøkelser. Forskningsområdet er både på land og på sjø, området på land er 1000 ha. Det er regnet med at forsknings- og analysearbeidet tar 3 år, minst. Den første delen i forskningsarbeidet vil koste 45 million ISK og skal foregå i året 2014. Flere islandske spesialister kommer til å delta i dette arbeidet. Kun etter forskningsarbeidet og forutsatt at resultatene blir positive settes igang designarbeidet og havneanleggene konstruert. Først 5-8 år herfra må det regne med konstruksjoner i området.