Nyheter

En samarbeidsavtale undertegnet i ministerboligen.

20.5.2014

I dag ble en formell samarbeidavtale mellom EFLA, Bremenport, Langanesbyggð kommune og Vopnafjörður kommune undertegnet.

Avtalen stadfester avgjørelsen om å samarbeide om en lønnsomhetsvurdering av en internasjonal omlastings- og servicehavn i Finnafjörður og om en vurdering av nytten av en slik havn for nærliggende områder og kommuner. Til stede ved undertegnelsen var statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson og industri- og forretningsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir.

Avtalen omhandler partenes rettigheter og plikter ved undersøkelser og vurderinger av juridiske, tekniske, miljømessige og økonomiske deler ved opbyggingen. Med avtalen foreligger en plan om de utredningene som må utføres de nærmeste årene. Den totale kostnaden ved undersøkelser, miljøkonsekvensutredning og predesign er estimert til noen hundre millioner islandske kroner. Bremenport vil finansiere disse prosjektene.

I år vil hovedvekten bli lagt på innsamling av data for miløkonsekvensutredning og predesign samt havnens regulering. Undersøkelser av vegetasjon og fugleliv på et meget stort område i og ved Finnafjörður vil bli igangsatt. Geotekniske undersøkelser vil bli utført og meterologiske målestasjoner vil bli utplassert i området og med målebøyer i havet. Nøyaktige landmålinger og kartfremstilling vil også bli utført i år. I 2015 vil undersøkelser av økosystemet fortsette og arkeologiske registreringer bli gjennomført. Fjæras og havets økosystem vil også bli undersøkt i 2015. Havnens foreløpige design vil begynne samt den første gjennomgangen av havneområdets indre regulering. Det er sannsynlig at en formell konsekvensutredningsprosess vil starte i år 2016 og den beregnes å ta to år.